lappendeken_2

Lappendeken van Vaals groter en groter: stoutste verwachtingen overtroffen

Medy Voncken kan haar ogen nauwelijks geloven. Op de enorme vloer van de sporthal in Vaals liggen honderdveertig dekens, elk samengesteld uit 56 gebreide en gehaakte lapjes. „We hadden gehoopt op twintig dekens”, zegt ze beduusd. „ ‘Dan gaan we voor vijftig’, zei Bernie Peters, met wie ik dit project heb bedacht. Maar je ziet het: het zijn er bijna drie keer zoveel geworden.”

Contact

In het voorjaar lanceerden Medy en Bernie het idee om te gaan breien en haken. Ze riepen inwoners van Vaals op lapjes van twintig bij twintig centimeter te maken. Thuis, of liever nog in de bibliotheek of bij de Hema. Want het was vooral de bedoeling om mensen die alleen zijn of zich eenzaam voelen op die creatieve manier met elkaar in contact te brengen.

Uiteindelijk kregen ze 6800 lapjes binnen. Uit de buurt, maar na een publicatie op internet ook uit de rest van Nederland, uit België en Duitsland. Ze hebben telkens 56 van die lapjes verwerkt in een grote lappendeken. „Het was soms een heel gepuzzel om de goede kleuren bij elkaar te vinden”, vertelt Medy. „Want het moet natuurlijk wel een mooie lappendeken worden.”

Schilderij

Op die manier zijn honderd grote lappendekens gemaakt. Van de resterende lapjes zijn nog eens veertig kleinere dekentjes gefabriceerd, bijvoorbeeld voor op een babybedje. Al die dekens zijn deze week in de sporthal uitgespreid tot één bont schilderij. Het liefste hadden ze dat buiten gedaan, bij het Drielandenpunt of op het Van Clermontplein, maar daarvoor was het te nat.

De dekens zijn ondertussen verkocht en geveild, met zanger Jack Vinders als veilingmeester. De opbrengst van ruim € 3.000 gaat naar twee goede doelen in de eigen omgeving: de jeugdopleiding van de harmonie en de jeugdafdeling van de voetbalclub. De dames nemen eventjes rust: zij hebben voorlopig even genoeg lapjes door hun handen laten gaan.

Comments are closed.