https___static.limburger.nl_Assets_Images_Upload_2024_05_06_b21cf098-ab54-482f-b655-6cb8e3584191

Jongeren in Vaals: ‘Genoeg te doen hier, maar we weten het niet’

Lemiers – 

Wat is er nodig om de gemeente Vaals leuker te maken voor jongeren? Over die vraag gingen jongvolwassenen uit Vaals met elkaar in discussie tijdens de eerste klankbordsessie van VaalsVerbind(t), speciaal voor jongeren. „We hebben de middelen, maar missen een duidelijk plan.”

De discussie is nog maar net begonnen als een van de deelnemers aangeeft dat er in de kern Holset nooit iets te doen is. De andere aanwezigen knikken instemmend. De groep bestaat uit twaalf jongvolwassenen tussen de 18 en 31 jaar. Onder hen ook Brittny Souren (24) uit Vijlen. Vanwege een gebrek aan activiteiten in haar dorp richtte ze samen met andere jongeren in 2022 de Vijlense Jongerenvereniging op. Ze blikt terug op de uitverkochte biercantus die de vereniging vorig jaar organiseerde. „Dat was een groot succes, maar we missen de aansluiting met de rest van Vaals”, geeft ze aan. De vereniging heeft ook nog ideeën voor een pubquiz en wil de kermis nieuw leven inblazen.

Bij eerdere klankbordsessies van VaalsVerbind(t) zat er volgens bestuurslid Vivian Wouters een gat tussen de leeftijden van oudere en jongere deelnemers. Het is volgens haar extra belangrijk om juist de tussengroep te betrekken bij de maatschappij en daarom nam ze het initiatief voor een sessie met alleen jongvolwassenen. Om de bijeenkomst een luchtig karakter te geven, is gekozen voor de locatie PowerArea in Lemiers, waar na afloop ook met elkaar gebowld kan worden.

Als leeftijdgenoot én als wethouder burgerparticipatie is Alain Hamaekers (29) vanzelfsprekend enthousiast over dit initiatief. „Los van het feit dat er een groot verenigingsleven is, zijn de uitgaansgelegenheden wat beperkt, met name in de kleine kernen”, zegt hij. Volgens hem is de concurrentie met het aangrenzende Duitse Aken groot.

Samenwerking

Het opzoeken van onderlinge samenwerking is volgens Mitch Wiertz (24) een goed vertrekpunt. De voorzitter van concertzaal Fraiche in Vaals is ervan overtuigd dat de juiste middelen en faciliteiten aanwezig zijn, maar hij mist een duidelijk plan van aanpak in de gemeente. „We moeten elkaar helpen en gezamenlijk de handschoen oppakken om er een succes van te maken.”

De klankbordsessie voor jongeren zal zeker nog een vervolg krijgen. „Het is vooral belangrijk dat de ideeën vanuit de jongeren zelf worden aangedragen. Zij weten zelf het beste wat ze willen”, zegt Vivian Wouters van VaalsVerbind(t) na afloop. Ze hoopt op een olievlekeffect, zodat zich steeds meer jongvolwassenen gaan aansluiten. Deelneemster Jill Moonen zegt veel vertrouwen in de toekomst te hebben. „Door dit soort bijeenkomsten worden de handen veel makkelijker in elkaar geslagen.”

Comments are closed.