IMG_4400-scaled

Voedselbos Lemiers – De kop is eraf!

Begeleid door een schrale wind en een stralend zonnetje is zaterdag 5 februari de eerste aanplant gedaan voor het voedselbos in Lemiers. Ca. 20 enthousiaste vrijwilligers – van piepjong tot respectabele leeftijd – staken rond 10u ’s ochtends de spade in de kleigrond, die door de regen in de voorafgaande week behoorlijk zwaar was geworden. 

Onder begeleiding van Mark Franck en Erik Rietjens van Food Forest Factory werden meer dan 300 jonge boompjes geplant op het perceel aan de Klaasvelderweg. Het merendeel – bestaande uit een mix van o.a. Gele Kornoelje, Veldesdoorn en Gelderse Roos – zal een haag gaan vormen rondom het toekomstige voedselbos en daarmee voor de nodige windbescherming zorgen. Het andere deel betrof zogenaamde pioniersplanten – zoals o.a. Berk, Acacia en Lijsterbes – welke in een raster werden aangeplant: deze hebben als doel de grondstructuur te verbeteren als voorbereiding op de voedselproducerende planten die in fases de komende jaren geplant zullen worden.

Door het goede weer en gesterkt door koffie, thee, huisgemaakte soep en broodjes zat de sfeer er de hele dag goed in. Het was mooi om te ervaren hoe een gezamenlijk doel mensen met elkaar kan verbinden! Rond half 3 zat het werk erop en keek iedereen met trots terug op het resultaat van een heerlijke dag in de buitenlucht.

Dit voorjaar zullen de vrijwilligers een verkenning maken om te zien hoe de aanplant het doet en om te zien welke onverwachte soorten er de kop op zullen steken ter plekke van het oude populierenbosje. Ook is er het voornemen om ter inspiratie op bezoek te gaan naar een wat ouder voedselbos. In de herfst volgt dan de volgende aanplant.

Iedereen die interesse heeft om mee toe doen is van harte welkom! Groene vingers zijn niet vereist 

Stuur dan een bericht naar voedselbos.lemiers@gmail.com

Comments are closed.